Dhr. A.G. den Hartog - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Ga naar de inhoud

Dhr. A.G. den Hartog

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Waardenburg
Achternaam: Hartog
Tussenvoegsels: den
Voornamen: Arie Geerlof
Voorletters: A G
Beroep:
Geboorteplaats: Zaltbommel
Geboortedatum: 04-09-1940
Overlijdensplaats: Waardenburg
Overlijdensdatum: 01-01-1945
Begraafplaats: Waardenburg
Plaatsaanduiding 194a
Nummer: 87
De ouders van Arie Geerlof waren  timmerman en later expediteur Herman den Hartog (1914-1961) en Elizabeth van Pouderoijen (1920-2015). Ze trouwden op 8 februari 1940 in Zaltbommel en kregen samen de volgende kinderen:
Arie Geerlof den Hartog (1940-1945)
Arie den Hartog
Meta den Hartog
Gijsbertus den Hartog (*1956)

Arie werd in Waardenburg geboren op 2 september 1940.
Op Nieuwjaarsdag was het de hele dag onrustig door geallieerde beschietingen op het Duits luchtafweergeschut, dat bij de kruising van de spoorweg en de rivierdijk in Waardenburg stond opgesteld. 's Middags rond kwart over vier vond er een bombardement plaats door Bostons Mk en B-25 Mitchell bommenwerpers, dat was gericht op de Waalbrug en het bij deze brug aanwezige Duitse afweergeschut.
Aan de Dorpsstraat, in het verlengde van de brug, bevonden zich ook enkele bedrijfspanden met woonhuizen. De broers van Eck hadden een bakkerij en Shell-pompstation aan de ene kant van de straatweg en de familie Den Hartog aan de andere kant van de weg een garage met een Esso- tankstation. In hun tuin stond Duits afweergeschut.
Toen het bombardement losbarsste kroop de moeder van Arie naast de brandende kachel. Arie verbleef elders in het huis. De huizen werden grotendeels verwoest. Moeder Elizabeth werd gewond onder het puin vandaan gehaald, maar Arie bleek te zijn omgekomen. Ook zijn buurman Arie van Eck en P. van Hemert kwamen bij dit bombardement om het leven. Evenals de Duitse soldaat/ paratrooper Karl Laue van het 17e Fallschirm Jäger Regiment, die geboren was op 17 maart 1908.

Er moet nog veel meer leed zijn geweest in Waardenburg op die dag, getuige deze advertentie in de Teisterbander van begin januari 1945:

Terug naar de inhoud