Mevr. R.M.C. van Dooijeweert - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Mevr. R.M.C. van Dooijeweert

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Est en Opijnen
Achternaam: Dooijeweert
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Ruth, Maria, Cornelia
Voorletters: R M C
Beroep:
Geboorteplaats: Est
Geboortedatum: 19-05-1933
Overlijdensplaats: Est
Overlijdensdatum: 17-09-1944
Begraafplaats: Algemene Begraafplaats
Gemeente: Est
Vak:
Rij:
Nummer:
Het graf van de ouders op de Begraafplaats in Est

De ouders van Rutje waren landbouwer Barend van Dooijeweert (1903-1986) en Gerdina "Dien" Dordmond (*1908-1985) beiden uit Est. Ze kregen de volgende kinderen:

  • Wilhelmina Gijsberta (1931-2017), die trouwde met Hendrik Jan van Est
  • Rutje Maria Cornelia "Marietje" (1933-1944)
  • Barend (1942-1973)
  • Rutje Maria Cornelia (1948-1986)

 
Net voorbij het kerkhof aan de Esterweg, richting Opijnen, stonden tot in de oorlogsjaren drie huisjes. Bij De Wolf, op het land aan de Meterse Markt, stond Duitse luchtafweergeschut opgesteld. Dit lag ongeveer tussen de kerktoren van Est en van Meteren. Daar de luchtlanding bij Arnhem was begonnen, stond dit geschut de overtrekkende luchtlandingstroepen in de weg. Op zondagmorgen 17 september 1944 om elf uur werden deze huisjes per vergissing door Engelse jagers met meer dan honderd brisantbommen bestookt. De aanval zal wel bedoeld zijn geweest om het Duitse luchtafweergeschut uit te schakelen en is waarschijnlijk door een zeer pijnlijke vergissing van de piloten en/of de legerleiding de kerktoren van Opijnen verwisseld met die van Meteren of was de aanvliegroute verkeerd? Het geschut werd de volgende dag bij een tweede aanval voor het grootste gedeelte vernield.

 
In het eerste huisje vanaf Est (zie foto hierboven) woonde toen Dirk van Weelden. Hij werd zwaargewond bij de aanval en zijn vrouw Marie Sloot en hun zoontje Aart verloren het leven.
In het laatste huis woonde Gerrit van Empel. Zijn vrouw Drika van Tussenbroek en hun zoontje Adri kwamen ook om het leven.  

In het middelste huisje woonde de ouders van Dien Dordmond. Toen Barend en Dien op die bewuste morgen merkten dat het Duitse luchtafweer heel actief was en er heel veel luchtverkeer was, leek het hen een goed idee om hun twee kinderen naar hun opa en oma te sturen, die iets verderop woonden. Hand in hand liep Wilhelmina met Marietje daar naartoe. Ze waren nauwelijks daar of de hel brak los en de grootouders gaven de kinderen het advies om met de rug naar de muur van de woning te gaan staan. Marietje kreeg een bomscherf in haar buik. Een van de buurtgenoten heeft het zwaargewonde meisje in een kruiwagen gelegd en zo teruggebracht naar haar ouders. Daar is ze kort daarop overleden.
 
 
Zoeken op deze website
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu