Dhr. B. de Zeeuw - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Dhr. B. de Zeeuw

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Vuren
Achternaam: Zeeuw
Tussenvoegsels: de
Voornamen: Bastiaan
Voorletters: B
Onderdeel: M.C.-III-30 R.I.
Rang: Reserve 2e Lt.
Geboorteplaats: Vuren
Geboortedatum:
03-11-1915
Overlijdensplaats: Duinkerken
Overlijdensdatum: 20-05-1940
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats
Gemeente: Oudenhoorn
Vak:
Rij: 2
Nummer: 107
Bastiaan is verdronken na overboord te zijn gesprongen. Op de voormiddag van 2 augustus 1940 aangespoeld. Hij kreeg postuum de Bronzen Leeuw toegekend voor strijd aan de Zuid-Willemsvaart.
             
De tragedie met de Pavon heeft het leven gekost aan vijftig Nederlandse soldaten. Van hen zijn er 38 niet geborgen of geïdentificeerd. Dat betekent dat er ‘slechts’ twaalf slachtoffers een herkenbare ‘laatste rustplaats’ hebben gevonden. Maar allen hebben een herdenkingsplaats gekregen; soms zelfs imposant. Daar kunnen ze worden herdacht, al was het alleen maar op de vierde mei.
  
Onderstaand overzicht is ontleend aan de website Zuidfront Holland, die een uitstekend gedocumenteerde pagina heeft samengesteld van De tragedie met de Pavon.
  
Onder de vijftig gesneuvelden of vermisten bevonden zich vier officieren, een vaandrig, twee beroepsofficieren, zes dienstplichtige of vrijwillige onderofficieren en 37 minderen. De namen van de mannen die niet konden worden geïdentificeerd of die een zeemansgraf hebben gevonden worden vermeld op het monument op de Grebbeberg voor gesneuvelde militairen uit mei 1940 zonder bekend graf. De overige twaalf militairen werden wel geborgen en geïdentificeerd of, zoals in acht gevallen, ze stierven aan de opgelopen verwondingen aan land in een hospitaal.
 
  
Het dorpje Oudenhoorn op Voorne Putten herdenkt Bastiaan de Zeeuw op een    oorlogsmonument (Bron: Streekarchief Voorne-Putten)

  Oudenhoorn, een dorp in de gemeente    Bernisse op het eiland Voorne, verloor haar dorpsgenoot Bastiaan de Zeeuw. De reserve-Tweede    Luitenant sprong overboord en verdronk, en spoelde op 2 augustus 1940 aan. Hij wordt, met een    in 1942 overleden plaatsgenoot, herdacht op een oorlogsmonument, waar elk jaar op 4 mei de    Dodenherdenking plaatsvindt. Het monument bij de kerk herdenkt twee Oudenhoornse gevallenen: Cornelis Blaak en Bastiaan de Zeeuw.
Er is in het dorp ook een Bastiaan de Zeeuwstraat.  
        
        
        
 
Zoeken op deze website
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu