Dhr. B. de Zeeuw - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Westbetuwse oorlogsslachtoffers
Ga naar de inhoud

Dhr. B. de Zeeuw

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Vuren
Achternaam: Zeeuw
Tussenvoegsels: de
Voornamen: Bastiaan
Voorletters: B
Onderdeel: M.C.-III-30 R.I.
Rang: Reserve 2e Lt.
Geboorteplaats: Vuren
Geboortedatum:
03-11-1915
Overlijdensplaats: Duinkerken
Overlijdensdatum: 20-05-1940
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats
Gemeente: Oudenhoorn
Vak:
Rij: 2
Nummer: 107
De ouders van Bastiaan waren landbouwer Gerrit Willem de Zeeuw (1889-1966) uit Barendrecht en Johanna Adriana Besemer (1891-1978) uit Papendrecht. Ze trouwden op 4 november 1914 in Gorinchem en kregen één zoon: Bastiaan, die in 1915 in Vuren op B120a werd geboren. In maart 1918 verhuisde het gezin naar Oudshoorn op het eiland Voorne.
Reserve-Tweede Luitenant  Bastiaan de Zeeuw is verdronken na overboord te zijn gesprongen van de Pavon. Zijn stoffelijk overschot spoelde op de voormiddag van 2 augustus 1940 aan op Terschelling. Hij kreeg postuum de Bronzen Leeuw toegekend voor strijd aan de Zuid-Willemsvaart.
Bastiaan was verloofd met Aleid de Rode.
             
De tragedie met de Pavon heeft het leven gekost aan vijftig Nederlandse soldaten. Van hen zijn er 38 niet geborgen of geïdentificeerd. Dat betekent dat er ‘slechts’ twaalf slachtoffers een herkenbare ‘laatste rustplaats’ hebben gevonden. Maar allen hebben een herdenkingsplaats gekregen; soms zelfs imposant. Daar kunnen ze worden herdacht, al was het alleen maar op de vierde mei.
  
Onderstaand kort overzicht is ontleend aan de website Zuidfront Holland, die een uitstekend gedocumenteerde pagina heeft samengesteld over De tragedie met de Pavon.
  
Onder de vijftig gesneuvelden of vermisten bevonden zich vier officieren, een vaandrig, twee beroepsofficieren, zes dienstplichtige of vrijwillige onderofficieren en 37 minderen. De namen van de mannen die niet konden worden geïdentificeerd of die een zeemansgraf hebben gevonden worden vermeld op het monument op de Grebbeberg voor gesneuvelde militairen uit mei 1940 zonder bekend graf. De overige twaalf militairen werden wel geborgen en geïdentificeerd of, zoals in acht gevallen, ze stierven aan de opgelopen verwondingen aan land in een hospitaal.
 
  
Het dorpje Oudenhoorn op Voorne Putten herdenkt Bastiaan de Zeeuw op een oorlogsmonument (Bron: Streekarchief Voorne-Putten)

Oudenhoorn, een dorp in de gemeente Bernisse op het eiland Voorne, verloor haar dorpsgenoot Bastiaan de Zeeuw.  Hij wordt, met een in 1942 overleden plaatsgenoot, herdacht op een oorlogsmonument in Oudenhoorn, waar elk jaar op 4 mei de Dodenherdenking plaatsvindt. Het monument bij de kerk herdenkt twee Oudenhoornse gevallenen: Cornelis Blaak en Bastiaan de Zeeuw.
Er is in het dorp ook een Bastiaan de Zeeuwstraat.  
        
        
        
Terug naar de inhoud