Dhr. S. van Leerdam - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Dhr. S. van Leerdam

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Asperen
Achternaam: Leerdam
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Steven
Voorletters: S
Beroep: Korporaal bij Koninklijke Marine
Geboorteplaats: Asperen
Geboortedatum: 15-07-1917
Overlijdensplaats: ten Z.O. van eil. Boenjoe a/b Hr.Ms. Prins van Oranje, zeemansgraf
Overlijdensdatum:11-01-1942

De Hr.Ms. Prins van Oranje was een Nederlandse mijnenlegger van de Prins van Oranjeklasse, gebouwd door de scheepswerf De Maas in Slikkerveer. Op 9 maart 1932 vertrok het schip onder commando van Karel Doorman naar Nederlands-Indië.

 
De Prins van Oranje tijdens de Tweede Wereldoorlog
  
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Prins van Oranje gestationeerd in Nederlands-Indië. In december 1941 en januari 1942 legde de Prins van Oranje een mijnenveld bij Tarakan. Nadat de Japanse invasievloot Tarakan had bereikt probeerde de Prins van Oranje in de nacht van 11 op 12 januari 1942 uit te breken en uit te wijken naar Soerabaja. Tijdens de poging werd het schip door artillerievuur van de Japanse torpedobootjager Yamakaze en patrouilleboot 38 ten zuiden van het eiland Bunyu in de Celebeszee tot zinken gebracht. Van de 118 bemanningsleden aan boord kwamen er 102 om het leven en 16 wisten het te overleven.
Bron: Wikipedia

Hr. Ms. Prins van Oranje was speciaal ontworpen en gebouwd voor dienst in Nederlands Oost-Indië. Op 9 maart 1932 vertrok het schip naar de Oost onder commando van LTZ 1 Karel Doorman. De mijnenlegger had tussen oktober en december 1941 op verscheidene plaatsen in de Indonesische archipel mijnversperringen gelegd en bevond zich bij het uitbreken van de oorlog met Japan, op 8 december 1941, in Tarakan, Borneo. Daar hield het schip zich, onder commandant LTZ 1 Versendaal, gereed om een sluitversperring te leggen. Met het toenemen van de luchtaanvallen op Tarakan begin januari 1942 was ook de mijnenlegger regelmatig het doelwit van Japanse bommenwerpers. Door enig geluk maar ook door handig manoeuvreren kon het schip steeds aan directe treffers ontkomen. Door near misses werd het schip echter licht beschadigd.
Op 10 januari kreeg commandant Versendaal toestemming om een doorbraakpoging naar Soerabaja, Java, te ondernemen. De Prins van Oranje wachtte een gunstig moment af en de volgende avond was het buiig en donker weer en daardoor was het zicht slecht. Rond 20:00 uur, toen het al een paar uur donker was, bevond de gehele bemanning zich op alarmpost en vertrok de mijnenlegger. Na een paar uur klaarde het weer plotseling op en spoedig werd de Prins van Oranje verkend door de Japanse torpedobootjager Yamakaze en de patrouilleboot 38. De lichtbewapende mijnenlegger was geen partij voor de vijf 12,5cm kanonnen van de Yamakaze, maar vuurde met alle boordwapens in een wanhopige poging de Japanse oorlogsschepen te weerstaan. Desondanks werd de ongelijke strijd snel beslist en in de late avonduren van 11 januari ging de mijnenlegger hevig brandend ten onder. Van de op dat moment 118 bemanningsleden kwamen er 102 om het leven. De overlevenden werden door de Yamakaze opgepikt en belandden na enige omzwervingen in het krijgsgevangenkamp te Tarakan.
Bron: www.go2war.nl
  
  
        
        
        
 
Zoeken op deze website
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu