Dhr. G.A.J. van Nunen - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Dhr. G.A.J. van Nunen

Gemeente Culemborg > Burgerslachtoffers:
Achternaam: Nunen
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Gerrit Adrianus Johannes
Voorletters: G.A.J. 
Beroep: Timmerman
Geboorteplaats: Culemborg
Geboortedatum: 31-07-1912
Overlijdensplaats: Nordhausen, Stadtkreis Nordhausen
Overlijdensdatum: 04-04-1945
Begraafplaats: Ehrenfriedhof te Nordhausen 
Gemeente: Nordhausen
Provincie:Thüringen
Land: B.R.D.
Gedenkboek: 37  

Op de foto hiernaast het monument op de plaats waar de Boelcke-kazerne in Nordhausen heeft gestaan. 
De ouders van Gerrit waren de Culemborgers Gerrit van Nunen en Johanna Molders. Zijn vader was in eerste instantie stoelenmaker van beroep, maar ging later aan het werk als stationsarbeider en werkte zich op tot stationschef. Ze kregen samen veel (vroeg overleden) kinderen: Govert Adrianus van Nunen geb. 29 maart 1895,  Adriana (1897-1897), Francina (1899-1901), Gerarda (1906-1942), Gerrit Adrianus Johannes (1912-1945), de tweeling Martinus Marius en Martinus Adrianus (1916-1916) en verdere kinderen in willekeurige volgorde: Maria  "Marie" getr. met Dirk Philippi, Jacoba "Coba" getr. met Rinus Versteeg, Adriana "Sjaan" getr. met Peter van de Hurk, Josina "Sien" getr. met Janus Bronk, Johanna "Jo" getr. met Pieter Martens, Gerarda "Grada" getr. met Marinus v.d. Graaf, Hendrika "Riek" getr. met Willie Schoots.|

Vader Gerrit overleed in 1937 en zijn vrouw Johanna in 1941. Het gezin woonde in Culemborg in de Spoorstraat.
In 1942 dook de vrijgezelle Gerrit onder. Hij wilde niet in Duitsland voor de Arbeitseinsatz werken. Hij werd uiteindelijk toch opgepakt en via kamp Amersfoort uiteindelijk tewerkgesteld bij het Dora-Mittelbau-complex in de omgeving van Nordhausen in Duitsland. In juli 1943 hadden de Duitsers hier een veilige plaats gevonden waar de montage kon plaatsvinden van de beruchte geheime wapens: de V1 en de V2. De onderaardse stockeerplaatsen van de firma Wifo, gelegen in de Kohnstein, een berg van het Harzmassief bij Nordhausen, waren bestand tegen eventuele geallieerde bombardementen.
De eerste groepen gevangenen die in Dora aankwamen, werden belast met uitputtende werken, die veel slachtoffers eisten. Zij moesten het graafwerk van de "A"-tunnel en de galerijen voltooien, de assemblageketting van Mittelwerk installeren evenals de water-, verse lucht- en elektriciteitsleidingen. Deze dwangarbeiders verbleven dag en nacht onder de grond, zonder enige voorziening. Pas in de lente van 1944 werd in de openlucht een barakkenkamp voor hen gebouwd.
Gerrit schreef hier vandaan ook verschillende briefkaarten en brieven naar zijn familie in Utrecht.
Gerrit (links) met zijn kameraden in Nordhausen
Te Nordhausen, in de Boelcke-Kaserne, waar de zeer zwakke en van werk vrijgestelde gevangenen gehergroepeerd werden, was de toestand nog afschuwelijker. Gerrit kwam hier op het laatst terecht. Hier wachtten de gevangenen letterlijk hun dood af die, hetzij spoedig, hetzij uitgesteld, zou plaatshebben. Opeengestapeld in oude garages voor tanks, in onmetelijke cementen hangars, blootgesteld aan kou en wind ondergingen de gevangenen de onmenselijke levensomstandigheden. Als vernietigingskamp voor zieken was Nordhausen de hel van Dora, zoals Dora de hel van het nabijgelegen concentratiekamp Buchenwald was.
Vanaf de eerste dagen van april werd de druk van de Amerikaanse legers op de regio zo groot, dat de Duitsers besloten Dora en de buitenkampen te evacueren. De evacuatie had plaats op 4 en 5 april 1945. Maar in de Boelcke-Kaserne, te Nordhausen, was er geen sprake van evacuatie. In plaats daarvan kreeg dit kamp verschrikkelijke Amerikaanse luchtaanvallen te verduren die het op 3 en 4 april 1945 haast volledig vernielden.
Het kamp zelf en de omgeving lagen bezaaid met lijken. Bij hun aankomst zouden de Amerikanen er 1278 tellen, waaronder dat van Gerrit. Hij ligt begraven op het Ehrenfriedhof te Nordhausen en staat vermeld in gedenkboek 37.

Zie de volgende documentaire uit Andere Tijden over kamp Dora. 


Bidprentje, met een incorrecte geboortedatum


De familie van bovenstaande personen kreeg net na de bevrijding van de Nederlandse katholieke Arbeidersbeweging een oorkonde ter herinnering aan hun dierbare.

 
Zoeken op deze website
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu