Slachtoffer Vredesmissie Irak - Oorlogsslachtoffers Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

Slachtoffer Vredesmissie Irak

Gemeente Buren
Slachtoffer van vredesmissie Irak

   Achternaam: Severs
Voornamen: Johannes Hendrikus   Maria
Voorletters: J.H.M.
Rang: Wmr.1
Mil. onderdeel: KMar. Vredesmacht   Irak
Geboorteplaats: Harmelen
Geboortedatum: 27-08-1974
Overlijdensplaats: Nabij Ar Rumaythah,   Irak
Overlijdensdatum: 14-08-2004
Begraafplaats: RK. Begraafplaats   te Buren (Gld)

Puzzelfoto van Jeroen op de kleuterschool

De broers Severs v.l.n.r. Stefan, Jeroen, Hugo en Oscar          Bron foto's: fam. Severs

De ouders van  Jeroen zijn Henk en Greet Severs uit Zoelmond. Ze kregen samen vier zonen. Jeroen was de oudste en op dertien dagen na 30 jaar.  

De eedaflegging bij het vaandel

Jeroen Severs volgde na zijn Havo-diploma op het KWC in Culemborg de studie labarotoriumtechniek in  Velp. Dat viel hem tegen en vrienden van hem bij de marechaussee,  haalden hem over om zich ook daarvoor aan te melden. Op 22-jarige leeftijd  startte hij in juni 1997 zijn opleiding in Apeldoorn  en werd later in Eefde zelfs instructeur bij de marechausseeopleiding. Hier  leerde hij ook zijn vriendin kennen. Ze was een leerling van hem.
Jeroen dronk en  rookte niet en deed veel aan sport. Hij hield ook veel van vissen, liefst met  zijn broer Hugo.
Al spoedig maakte  Jeroen promotie en werd wachtmeester 1e klas bij de marechaussee.
Op 5 juli 2004 werd hij uitgezonden voor een  Vredesmissie naar Irak. Op 14 augustus  2004  keerde een  Nederlandse patrouille net terug van een onderzoek naar  ongeregeldheden van vier dagen ervoor in de Iraakse stad Ar-Rumaythah, zo'n veertig kilometer ten noorden van het  Nederlandse hoofdkamp in As-Samawah. Omstreeks 23.45 uur werden de drie jeeps van de Nederlanders  marechaussees midden in de stad plotseling onder vuur genomen met kleinkaliber  wapens en Jeroen kwam daarbij om het leven. Het leek op een hit-and-run-actie:  er waren geen mensen meer op straat en de straatlantaarns waren uit.
Twintig minuten na de eerste beschietingen schoten militairen van de zogenoemde Quick  Reaction Force de Nederlandse patrouille te hulp. Ook deze eenheid werd onder  vuur genomen en bovendien bestookt met anti-tankgranaten. Na een uur werd nog een  tweede grotere Quick  Reaction Force ingezet. Bij deze confrontatie  vielen opnieuw gewonden. Uiteindelijk herstelden Apache-gevechtshelikopters de  rust. Voor het afvoeren van de gewonden naar het veldhospitaal in As-Samawah  werd  gebruikgemaakt van een Amerikaanse Black Hawk-helikopter met een Nederlands  medisch-team.

Diezelfde dag belde een onbekende man in Zoelmond bij Jeroens ouders in Zoelmond  aan. Hij vertelde dat Jeroen was omgekomen in Irak. De schok was enorm. De volgende  morgen werd hun woonhuis bestormd door de pers. Twee marechaussees werden  ingezet om ze daartegen af te  schermen.
In het gemeenschapscentrum De Groene Eik in Zoelmond kon het condoleanceregister worden getekend.
De familie heeft meer dan 700 sympathiebetuigingen gekregen voor Jeroen.
Op 20 augustus 2004 werd Jeroen Severs op de RK. Begraafplaats te Buren begraven. Hij heeft een militair graf gekregen.
                                              
Aankomst stoffelijk overschot op vliegveld Welschap in  Eindhoven       Tekenen van condoleanceregister

De Vredesmissie in Irak duurde  van juli 2003 tot maart 2005 en er waren 7000 Nederlandse militairen bij  betrokken. Er zijn in die periode twee militairen om het leven gekomen: de eerste was sergeant  Dave Steensma en de tweede wachtmeester Jeroen Severs.

De ouders van Jeroen zijn op  uitnodiging van het Ministerie van Defensie in Irak zelf op de plaats geweest  waar hij is omgekomen. Zij hebben daar een kleine plaquette achtergelaten met  een gedeeltelijk Arabische tekst: "Op deze plaats is omgekomen....".

Sinds   5 oktober 2012 draagt het legeringsgebouw 23 op de Koning   Willem III kazerne in Apeldoorn de naam Jeroen Severs. In de hal zijn het monument en het condoleanceregister   geplaatst ter nagedachtenis aan de in 2004 in Irak omgekomen   wachtmeester. In het bijzijn van Jeroen’s familie,   genodigden, studenten en kaderleden van het Landelijk   Opleidings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (LOKKMar)   openden de ouders van Jeroen het gebouw. Dit deden zij door   het doorknippen van een lint.
Het monument en condoleanceregister hadden eerder een   plek op de Detmerskazerne in Eefde. Toen deze kazerne   augustus dit jaar werd afgestoten, werd besloten een gebouw   op de Koning Willem III kazerne naar Jeroen Severs te   noemen. Dat het gebouw 23 werd is niet toevallig. Toen   Jeroen opkwam op 9 juni 1997 werd hij op de eerste   verdieping van gebouw 23 gelegerd.
Voor de officiële opening nam eerst de commandant van   het opleidingscentrum, kolonel Egon Hoppe, het woord.   “Jeroen is symbool geworden voor opoffering, moed,   betrokkenheid en verbondenheid. Elementen die cruciaal zijn   om het verschil te maken. In onze huidige opleidingen en   trainingen is Jeroen een bron van inspiratie. Hij is en   blijft een deel van onze cultuur,” zo sprak hij de   aanwezigen toe.
Na de kolonel nam de moeder van Jeroen, Greet Severs,   het woord. “Een gebouw kun je niet vergelijken met een   persoon. Toch durf ik te zeggen: dit gebouw past bij Jeroen.   Het is stoer, functioneel en duidelijk aanwezig. Ik wil dan   ook alle collega’s van Jeroen bedanken die het mogelijk   hebben gemaakt dit te realiseren.” Na de opening konden de   aanwezigen het monument in de hal bekijken.

In de woonkamer van de  ouders is een herdenkingstafel voor Jeroen ingericht: boveneen officiële  herdenkingsoorkonde en onder een hardhouten kistje met daarin de Nederlandse  vlag. (Bron foto's Fam. Severs)
Bron: Ellen Beernink, ministerie   van defensie
Klik hier voor videoplayer van TV Gelderland. Onderstaande uitzenddata moeten worden ingevoerd:
Uitzending van TV Gelderland van 16 augustus 2004 over overlijden Jeroen Severs.
Uitzending van TV Gelderland van 19 augustus 2004 tekenen van condoleanceregister
Uitzending van TV Gelderland van 18 november 2004 over onderzoek dood Jeroen Severs
Uitzending van TV Gelderland van 16 december 2004  graf van Jeroen Severs

Klik hier voor de Zembla uitzending: Dodelijke hinderlaag in Irak van 7 april 2005

Klik hier voor artikel van de hand van de webmaster in Stad Buren van 15 augustus 2014 over Jeroen Severs  (zie pag 9)
Op intiatief van de webmaster, maar onder verantwoording van de Stichting Veteranen Buren, is op 5 september 2015 onder grote belangstelling een parkje aan het Kochpad in Zoelmond vernoemd naar Jeroen Severs. Vanaf nu heet het Jeroen Severs Plantsoen. Vanwege het slechte weer kwam het gezelschap bijeen in de in het nabijgelegen Jan Evangelistkerk. Daar spraken burgemeester De Boer, de aalmoezenier  van de Marechaussee Tim van Kesteren, Greet Severs en twee leerlingen van de dorpsbasisschool. De muzikale begeleiding was in handen van Harmonie Kunst en Vriendschap uit Maurik. Het weer klaarde gelukkig bijtijds op en de eigenlijke onthulling van het naambord door de kleinkinderen van de ouders van Jeroen, kon toch plaatsvinden in het park. 
Terug naar de inhoud