Dhr. R. Klip - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Dhr. R. Klip

Gemeente West Betuwe > Burgerslachtoffers: > Waardenburg
Achternaam: Klip
Tussenvoegsels:
Voornamen: Roelof
Voorletters: R
Beroep: Opperwachtmeester Politie in Den Haag / Lid verzet
Geboorteplaats: Waardenburg
Geboortedatum: 24-06-1905
Overlijdensplaats: Oegstgeest
Overlijdensdatum: 05-09-1944
Begraafplaats: Begraafplaats Nieuw Eykenduynen
Gemeente: Den Haag
Graf: geruimd
Gedenkboek: 36

De familie Klip in Waardenburg, met boven middenin Roelof.

De ouders van Roelof waren veldwachter Andries Klip (1869-1943) en Teuntje Zondag (1867-1940) en zij kregen samen elf kinderen tussen 1891 en 1907.

Roelof trouwde met Huibertje van Berghem (1908- Opijnen 1981) en ze kregen samen de volgende kinderen:
  • Huibert Adrianus (1930- Waardenburg 1938)
  • Andries
  • Roelof, die trouwde met Jantje Bambacht
  • Huib

Roelof volgde de lagere school in Neerijnen tot het einde van de Eerste Wereldoorlog . Daana is hij gaan werken, wat in die tijd heel normaal was. Hij kwam terecht bij als tuinknecht bij Baron Van Pallandt in Neerijnen.
In april 1929 vertrok hij samen met zijn dorpsgenoot Van Santen naar Eindhoven.
Hij trouwde in Opijnen op 21 november 1929 met Huibertje van Berghem en verhuisde in dezelfde maand van de Hulstraat 3 naar de Goudsbloemstraat 36 in Eindhoven.
Roelof was controleur bij Philips en werkte later bij de bewakingsdienst. Op 22 augustus 1930 zijn ze verhuisd naar de Prins Mauritsweg 21 te Waalre, waar Andries op 24 september 1931 werd geboren.

In november 1931 verhuisde ze naar de Heeswijkstraat 69 in Voorburg, waar Roelof ging werken bij bij de bewakingsdienst van een verffabriek. Na nog geen twee jaar daar gewoond te hebben, verhuisden ze in juli 1933 naar de Rodenbachstraat 32 in Den Haag. Dit huis had een beneden en -bovenverdieping. Per 1 juni 1933 was mijn vader in dienst getreden als agent van Politie te 's­-Gravenhage. En in september 1934 verhuisden ze naar de Jonathanstraat 41 in Den Haag, waar op 19 oktober 1936  Roel werd geboren.
 
Huibertje was in het voorjaar van 1938 in verwachting, maar de zwangerschap verliep niet zoals het moest. Ziekenhuisopname bleek noodzakelijk. Thuishulp was er toen nog niet  Als oplossing werd besloten om de kinderen onder te brengen bij familie in de Betuwe. Hier kwam Huib bij een verkeersongeluk om het leven toen hij uit een winkel in Waardenburg uitkomend onder een vrachtwagen van Bavaria-bier terecht kwam. De zwangerschap van Huibertje ging ook niet goed en er werd een meisje doodgeboren.
Een dag voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, 9 mei 1940, kwam Roelof bij de Verkeersdienst en werd hij ingedeeld bij de Verkeersdienst (ploeg C) aan het bureau Archimedesstraat in Den Haag .
In 1942 werd Huib (genoemd naar overleden Huib!) geboren.
1 maart 1943 werd Roelof opperwachtmeester bij de politie (destijds staatspolitie). Hij kreeg contact met het plaatselijk verzet. Op Dolle Dinsdag 5 september 1944 ging hij met elf collega's met een tweetal overvalwagens van de politie vanuit Den Haag naar Oegstgeest. Ze kregen daarbij van de korpsleiding alle medewerking om die actie te volbrengen.
Door de Nederlandse Landmacht was in de meidagen van 1940 in de duinen bij Oegstgeest munitie ingegraven. De ondergrondse kon dit goed gebruiken en wilde het opgraven. Op de heenweg was men al beschoten door Engelse vliegtuigen, maar toen was er nog geen munitie in de wagens.
Er was die dag veel vliegverkeer i.v.m. de nadere Operatie Market-Garden en er werden door Thunderbolts en Lightnings vielen transporten boven Nederland en Duitsland aan . Vermoedelijk werden de beide overvalwagens, welke ook werden ingezet bij razzia's voor de Duitsers, door de Engelsen aangezien voor Duitse legerwagens. De politiewagen, waar Roelof inzat, werd op verscheidene plaatsen getroffen. Hij wist nog uit de wagen te komen en een akker op te lopen en is na ongeveer 150 meter inelkaargezakt. Het bleek dat hij een longschot had opgelopen. De vrachtwagen, met daarin het lichaam van Roelof werd door zijn collega's op het Koningin Mariaplein geparkeerd, waar hij spoedig werd gevonden.
Huibertje, die weer in verwachting was, verhuisde kort daarna door voedselschaarste weer naar de Betuwe. Daar werd op 18 mei 1945 werd Adrie "Aad" geboren.
Na de oorlog kreeg Huibertje vanaf september 1944, haar weduwen- en wezenpensioen. Het was voor haar een zwaar leven met 4 kinderen! Ze hertrouwde met Aart Jan de Ruiter (1916-1982) en runde met hem nog jarenlang een cafè in Opijnen.

De naam van Roelof Klip staat ook vermeld op het Oorlogssmonument in Oegstgeest. Het herinnert de inwoners van Oegstgeest aan de Tweede Wereldoorlog en de strijd tegen de bezetter. Met het gedenkteken worden tevens 46 Oegstgeestenaren herdacht die door oorlogshandelingen zijn omgekomen tijdens de bezettingsjaren en de daaropvolgende strijd in het voormalig Nederlands-Indië.    

             
        
        
        
 
Zoeken op deze website
Copyright 2016. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu