J.B. Meerssman - Oorlogsslachtoffers uit Betuwe-West

Oorlogsslachtoffers uit gemeenten Buren, Culemborg en West Betuwe
Oorlogsslachtoffers West- Betuwe
Ga naar de inhoud

J.B. Meerssman

Gemeente Buren > Gesn. Indiëgangers

Achternaam: Meerssman
Voornamen: Jean Baptiste
Voorletters: J.B.
Rang: Sld.3-4-9 RI
Mil. onderdeel: KL.
Geboorteplaats: Maurik
Geboortedatum: 02-09-1928
Overlijdensplaats: Solo, Militair hospitaal
Overlijdensdatum: 07-01-1949
Begraafplaats: Nederlands ereveld Candi te Semarang GemeenteSemarang
Land: Indonesië
Vak: A
Nummer: 38

Bron graf: OGS

De ouders van Jean waren bierbottelaar en frisdrankhandelaar Hendrik Meerssman  en Catharina W.M. Ekkelboom. Ze waren woonachtig op De Dries 1 in Maurik en kregen drie kinderen:
  • Frieda (1925),
  • Jean Baptiste (1928),
  • Ivo (1933).
Het was de bedoeling dat Jean het bedrijf van zijn vader zou overnemen. Hij had daarvoor de ULO in Tiel, met middenstandsdiploma, met goed gevolg afgesloten.

Hier rijdt Jean met vrienden door Maurik

Hier had Jean nog goede moed

Jean ("Broer") was dienstplichtig soldaat en kreeg zijn opleiding op de  Ernst Casimirkazerne in Roermond. Hij werd in september 1948 met de ms. Johan van Oldenbarnevelt naar Nederlands-Indië gestuurd. Jean werd daar gelegerd in een kazerne te Semarang. Hier kwam hij met zijn legeronderdeel (3e compagnie / 4e bataljon / 9e regiment infanterie) op 28 december 1948 in actie op een suikerfabriek in Bedji, 50 km van Djokjakarta.



Hier wordt de zwaargewonde Jean afgevoerd

Tijdens  deze gevechten sneuvelde om 9 uur 's morgens eerst zijn collega Jan Bos en even  later werd Jean tijdens schermutselingen met de N.T.I. in zijn lever geraakt. Onder hevig vuur werd Jean op een geïmproviseerde draagbaar naar het dichtstbijzijnde stadje Klaten gedragen. Van hieruit werd hij op een open vrachtwagen naar Soerakarta, ook wel Solo genoemd, naar een militair ziekenhuis gebracht. Hier overleed hij op 7 januari 1949 en werd  begraven op het Nederlands  ereveld Candi te Semarang.

Hieronder beelden van de begrafenis en begraafplaats van Jean


De burgemeester en dominee van Maurik brachten de onheilstijding reeds de  volgende morgen over aan zijn ouders. Behalve een brief van de minster van Defensie Schokking,  kregen zij van het ministerie van Defensie ook nog een doos toegestuurd met daarin zijn persoonlijke bezittingen w.o.: zeep, brieven  van het thuisfront en een beschadigde foto van een meisje waar hij omgang mee had in Maasbracht.


 

Uit de Nieuwe Tielse Courant  13 januari 1949
Terug naar de inhoud