Gesn. NL-militairen in Culemborg - Oorlogsslachtoffers West-Betuwe

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Gesn. NL-militairen in Culemborg

Gemeente Culemborg
Gesneuvelde Nederlandse militairen op Culemborgs grondgebied
 
De Nederlandse verdedigingsstellingen (E. Brongers 1940)

In Culemborg waren o.a. gelegerd:
9e C.Lu.Mitr. 
3e LK, 5e divisie, Waal-Lingestelling.
1e en 4e peloton: Geldermalsen.
2e peloton: Culemborg ( Noordoever )
3e peloton: Culemborg ( Zuidoever ).
 
Huize Den Bol
In de zgn. voormobilisatie van 29 augustus 1939 werd er vanwege het strategisch belang van Culemborg ( m.n. de spoorbrug) begonnen met de plaatsing van afweergeschut. Dit afweergeschut werd opgesteld  in neerklapbare schuurtjes bij huize "Den Bol" aan de Beusichemsedijk en in de omgeving van de spoorbrug en het veer. Ook op de Varkensmarkt stond ook luchtafweergeschut opgesteld.
Het was al geruime tijd bekend dat Duitse burgervliegtuigen die van Keulen naar Schiphol vlogen, spionagemateriaal aan boord hadden, waarmee vrij eenvoudig afweergeschut gelokaliseerd werd.


Op 1 januari 1940 werden op de IJsbaan tegenover de Metaalwarenfabriek Gispen' te Culemborg, schaatswedstrijden gehouden voor de Nederlandse militairen, behorende tot het Kantonnement Regiment, gelegerd. te Culemborg. Hiervoor werden prijzen beschikbaar gesteld door de Burgercommissie C en 0. Aanvang der wedstrijden om  9.30 uur v.m. met wedstrijdrijden, in de na­middag stond schoonrijden op het programma. De militaire apotheker, de heer Jongebroer, kreeg de leiding.
Tijdens de voormobilisatie werden in Culemborg een groot aantal militairen ondergebracht. De Fröbelschool van J.C.Bink in de Goilberdingerstraat moest plaats maken voor een groot aantal Nederlandse soldaten.  In het R.K.-parochiehuis in de Grote Kerkstraat was de 3e Compagnie Pioniers (3CP) gelegerd. In de grote zaal hadden de soldaten hun slaapplaatsen . Het voorste gedeelte werd gebruikt als kantine. Op het Speelterrein 'de Doelen' te Culemborg  kwamen eveneens een groot aantal Nederlandse soldaten, in tentenkampen, als ook in het voormalige gebouw 'Maria Regina' op de Varkensmarkt. Het gebouw De Trio in de Binnenmolenstraat werd  ook voor de Nederlandse strijdkrachten gevorderd, terwijl het gebouw de Imprimator in de Prijssestraat kort tevoren in gebruik was genomen. De militaire staf lag ingekwartierd in villa Sprokkelenburg.
Er was in Culemborg een  regeling getroffen: in het geval van oorlog  zouden het  Barbaraziekenhuis en in het Seminarie alsmede in het Elisabethweeshuis een noodhospitaal worden. Ingericht voor de gewonde militairen en burgers. In deze zelfde periode ging men in Culemborg en spoedcursus  organiseren waaraan ook een twintigtal Zusters aan deelnamen.
Op 10 mei vielen de Duitsers Nederland binnen. Middels een Blitzkrieg probeerden zij een beslissing te forceren.'s nachts om drie uur werd de grens overschreden door marcherende troepen, rollend materieel en door de lucht m.b.v. transportvliegtuigen die ver achter de Hollandse Waterlinie parachutisten dropten. Iedereen werd die vrijdagmorgen gewekt door ronkende vliegtuigmotoren en ratelende afweergeschut.
Duitse vliegtuigen scheerden laag over de Culemborgse huizen en mitrailleurkogels ketsten over de straten. Menig dakpan en ruit moest het ontgelden. De bevolking schuilde binnenshuis en in kelders.
 
Het Barbaraziekenhuis was ingericht als Rode Kruishospitaal. Militaire artsen opereerden er militairen die in de Peelinie en Grebbeberg gewond waren geraakt. Soms werden gewonden per gevorderde V&D-vrachtauto (met een in de haast opgeschilderd rood kruis)naar het militair hospitaal in Utrecht gebracht.
Een hulpverlener herinnerde dat er een dode Duitse parachutist werd binnengebracht, die waarschijnlijk ondersteboven terecht was gekomen, want zijn hoofd was in zijn borstkas gedrukt.
Zowel op vrijdag 10 mei als zaterdag 11 mei slaagde het afweergeschut erin een Duits toestel neer te halen. Een kwam in Schalkwijk terecht, de andere in Houten. Het afweergeschut bij huize De Bol had het bij luchtaanvallen zwaar te verduren en het was een wonder dat het slechts het leven kostte van een militair.


Er was bij Culemborg geen verkeersbrug, vandaar dat er een pontonbrug werd geslagen. De pontonbrug bij Culemborg lag op ongeveer 200 meter van de spoorbrug, ter hoogte van het thans nog steeds dienstdoende pontveer. De Duitsers hadden het hier in de eerste oorlogsdagen geregeld op gemunt. Deze pontonbrug is in de namiddag van de 13e mei afgebroken. Voor het overzetten van de troepen werd hierna de spoorbrug gebruikt.
Voor zover bekend waren als gevolg van Duitse luchtaanvallen bij de brug(gen) van Culemborg zes gesneuvelden te betreuren, De meesten waren gestationeerd bij de daar opgestelde luchtafweerbatterij.
De pontonniers waren gehuisvest in schuren die daar in de buurt stonden. Ongeveer op de plaats waar de veerpont nu is. Er speelden regelmatig militaire voetbalelftallen tegen elftallen van de plaatselijke club Vriendenschaar.
 
Klik hier voor een terugblik van negen maanden demobilisatie in Culemborg door Frank van Falckenoort van 3-III-13 Reg. Art.
Klik hier voor een sfeertekening van de demobilisatie in de CC van 8 juni 1940.
Bekijk hier de aflevering van Andere tijden met o.a. de opkomst van Hitler en de meidagen van 1940
Dit zijn de zeven slachtoffers van in Culemborg gelegerde Nederlandse militairen:
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Achternaam: Bronkhorst
Voornamen :Albert Brugma
Voorletters: A B
Rang: Dpl. sold.    
Mil. onderdeel: 1-9 C - Lu. Mitr.    
Onderscheiding: BK.    
Geboorteplaats: Tasikmalaja
Geboortedatum 22-05-1917
Overlijdensplaats: Amsterdam
Overlijdensdatum14-05-1940
Begraafplaats: Nieuwe Oosterbegraafplaats te Amsterdam
Gemeente: Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Vak: 66
Nummer: 4  

Monument  op de Nieuwe Ooster begraafplaats te A'dam, ter nagedachtenis aan acht gevallen militairen,  w.o. Albert, die omgekomen waren in de meidagen van 1940
Albert is de zoon van Dietert Brugma Bronkhorst (1877-1923) en Bertha Dekker (17-2-1889-?) en woonde te Haarlem. Ze kregen samen drie kinderen: Albert Brugma (*1917), Dietert Rabo (*1918) en Armand Francois *1922. Zij allen waren in Nederlands-Indië geboren. 
  
Albert (Rechts)                                                                                       v.l.n.r. Rabo, Albert, moeder

Rechtsachter Albert met gitaar
Christiana Hermenie Josephine (Christine) Fredriksz, geboren op 25 december 1828 in Semarang. Christine is overleden op 01-11-1891 in Batavia, 62 jaar oud [bron: Regerings Almanak 1893, blz. 380]. Christine trouwde, 14 jaar oud, op 1 februari 1843 in Pati (Pattie) met Dietert Brugma Bronkhorst, 36 jaar oud. Dietert is geboren op 16 mei 1806 in Groningen, zoon van Frederik Hendrik Bronkhorst en Martha Nalida Geertruida Brugma. Dietert is overleden in 1865 in Semarang, 59 jaar oud. Toen Dietert huwde met Christine Hermenie Josephine Frederiksz was hij administrateur van de suikerfabriek Pekieringan nabij Pati, in de afdeling Jo(ew)ana. Daarvoor was hij officier. Ze kregen samen elf kinderen. Eén van de zoons heette Johan Rabo Bronkhorst en die trouwde met Albertien Geertruida van Loon.


Franse identiteitskaarten van Dietert Bronkhorst en zijn vrouw Bertha Dekker   (Bron: Lambertine Bronkhorst)
Eén van hun kinderen was Dietert Brugma Bronkhorst (1877-1923), de vader van het oorlogsslachtoffer. Hij trouwde met Bertha Dekker (1889-1966) Ze kregen samen drie kinderen: Albert Brugma (*1917), Dietert Rabo (*1918-1994) en Armand Francois *1922-1994. De eerste twee kinderen waren in Nederlands-Indië geboren. Tijdens een groot verlof van vader in 1922 werd Armand in Parijs geboren. Toen zijn vader even naar Italië ging (zijn vrouw en kinderen bleven in Parijs achter), raakte hij daar besmet met de Spaanse griep en overleed aan de gevolgen daarvan enkele maanden later in ziekenhuis Oosteinde  in Den Haag. Hier is hij ook begraven. Bertha vestigde zich in 1929 met de kinderen weer in Nederland en woonde in 1936 uiteindelijk in Haarlem aan de Goltziusstraat 6.  Tijdens de oorlogsjaren was Bertha Dekker erg actief in het Haarlems verzet, onderbrengen van onderduikers en werd o.a. Vrij Nederland bij haar thuis gedrukt. Mede hierdoor werd zijn ereburgeres van Haarlem. 

Dienstplichtig soldaat Albert Brugma Bronkhorst werd zwaar gewond, toen de batterijstelling bij Huize Den Bol  op de Beusichemsedijk tweemaal door een laagvliegende Duitse bommenwerper werd getroffen. Doordat zijn mitrailleur onklaar was geraakt, holde hij na de eerste aanval naar een 2 tl om te helpen bij het vullen van leeggeschoten patroonhouders. Door scherven van een op dat moment inslaande bom, werd hij dodelijk gewond. Hij overleed op weg naar het Julianaziekenhuis in Amsterdam.
"Hij was een stille, ijverige en flinke kerel'
begr. 18-5-1940 Amsterdam Nieuwe Ooster BP vak 81 rij A graf 22-3.
herb. 19-7-1940 Amsterdam Nw Ooster BP. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Achternaam: Edink         
Voornamen: Jan
Voorletters: J.
Rang: Dpl.Korp.    
Mil. onderdeel: 3-II G.B.    
Geboorteplaats: Kampen
Geboortedatum: 21-03-1912
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 12-05-1940
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats te IJsselmuiden
Gemeente: Kampen  
Provincie: Overijssel
Vak: 7 
Nummer: 25
Algemene gegevens en foto van het graf zijn afkomstig van www.ogs.nl
  
Op dit oorlogsmonument te Heumen (bij Nijmegen) staat  Jan Edink ook vermeld.  

Krantenartikel begrafenis van Jan Edink
Dienstplichtig korporaal Jan Edink was bakkersknecht bij bakkerij Nijland in Kampen en was getrouwd met Aaltje Brouwer.
Jan werd tijdens de mobilisatie opgeroepen en kon als kok aan de slag in Groesbeek, dat toen een voorpost was van de
Maas-Waal-stelling. Deze  voorpost had als taak  het d.m.v. lichtkogels waarschuwen van de verdedigingslinie achter het Maas-Waalkanaal en het vertragen van de Duitse opmars door het activeren van wegversperringen. 's Morgens op 10 mei steekt Jan met een paar dienstkameraden de Maas over. Vanaf dat moment, tot aan het sneuvelen op 12 mei bij Culemborg, is het onduidelijk hoe zijn route door Betuwe eruit zag. Hij is op een of andere manier van zijn compagnie afgeraakt. Deze werd vrijwel geheel gevangen genomen. Op een gegeven moment is hij in de algehele terugtocht bij Culemborg terecht gekomen en mogelijk bij de pontonbrug bij een Duitse luchtaanval om het leven gekomen.
Aaltje was in verwachting toen de oorlog uitbrak. Toen enkele maanden later de baby geboren werd, werd ze genoemd naar haar overleden vader: Jannie.
 
begr. 12-5-1940 Culemborg ABP militair graf
herb. 19-11-1940 Kampen ABP IJsselmuiden  
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Achternaam: Hoogeveen    
Voornamen: Cornelis
Voorletters: C.
Rang: Dpl.Sold.    
Mil. onderdeel St.-II-46 R.I.    
Geboorteplaats: Rotterdam
Geboortedatum: 07-05-1912
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 14-05-1940
Begraafplaats: Gem. Begraafplaats Crooswijk te Rotterdam Gemeente Rotterdam 
Provincie: Zuid-Holland
Vak: P 
Rij: 1 
Nummer: 54

De ouders van Cornelis waren Cornelis Hoogeveen en Margaretha M. Lorijn.
Hij was getrouwd op 29 april 1936 met Cornelia R. J. Reijntjes. Ze kregen twee kinderen: Cornelis *1937 en Christiaan Hendrik *1939.
Dienstplichtig soldaat Kees Hoogeveen uit Rotterdam-Pernis was gestationeerd bij de pontonbrug (nabij de spoorbrug) in Culemborg. Hij overleed aan een mitrailleurschot in de lever; mogelijk als gevolg van een Duitse luchtaanval. Eigen vuur is ook niet geheel uitgesloten.
 
begr. 14-5-1940 Vianen ABP militair graf
herb. 25-9-1940 Rotterdam ABP Crooswijk. 
Het massagraf te Crooswijk. Later kreeg elke gesneuvelde een aparte grafsteen
 
 
 
 
 
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Achternaam Lunshof     
Voornamen Berend Pieter 
Voorletters B.P. Rang Dpl.Sergt.     
Mil. onderdeel Tr. Det. St. III L.K.     
Geboorteplaats Assen 
Geboortedatum 25-10-1917 
Overlijdensplaats Culemborg 
Overlijdensdatum 13-05-1940 
Begraafplaats: Zuiderbegraafplaats te Assen 
Gemeente Assen
Provincie Drenthe
Land Nederland
Vak 2 
Rij J 
Nummer 19  
Algemene gegevens en foto van het graf zijn afkomstig van www.ogs.nl


Monument van de vml. Rijks HBS te Assen. Het betreft oud-leerlingen die tijdens de oorlog zijn omgekomen. 
Het staat nu in de entree van het Dr. Nassau College, aan de Mr. Groen van Prinstererlaan 98 in Assen.
(Bron: John Plas)
De ouders van Berend waren timmerman Harm Lunshof en Klasina Jansen uit Assen. Ze kregen twee kinderen Berend *1917 en Maria ("Rie") *1921.
Berend was voordat hij in dienst ging, ambtenaar ter secretarie van de gemeente Assen. 
Als dienstplichtig sergeant-administrateur kwam de 22-jarige Berend op 13 mei om 19.00 uur, waarschijnlijk door een luchtaanval nabij de pontonbrug in Culemborg om het leven.
 
begr. 13-5-1940 Culemborg ABP militair graf
herb. 31-5-1940 Assen Zuider BP nieuwe perk D westelijk gedeelte
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Achternaam: Willemse
Voornamen: Martinus Wilhelmus
Voorletters: M.W.
Rang: Dpl. Sold.    
Mil. onderdeel: 115 Bt.Lu.A.    
Geboorteplaats: Haarlem
Geboortedatum: 11-02-1916
OverlijdensplaatsCulemborg
Overlijdensdatum: 12-05-1940
Begraafplaats:  Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen
Gemeente :Rhenen 
Provincie: Utrecht
Rij: 10
Nummer: 13
Algemene gegevens en foto van het graf zijn afkomstig van www.ogs.nl
Meubelmaker Martinus Wilhelmus Willemse was de zoon van de Haarlemse schoenmaker Martinus Wilhelmus Willemse (*1894)  en Trijntje Elisabeth Pik (*1894-1927). Zij trouwden in Haarlem op 4 november 1915. Ze kregen samen twee kinderen:  Martinus Wilhelmus (*1916-1940) en Jacoba Brigitta (*1919) Zij allen verhuisden in 1919 vanuit Haarlem naar Amsterdam, waar ze woonden op de 1e Atjehstraat 61, 1 hoog. Het gezin verhuisde per 28-4-1924 naar Schoten en keerde later weer terug naar Haarlem.
Martinus was getrouwd met Johanna de Laat (*1921).
Bron: Haarlems Dagblad 20 mei 1940
Dienstplichtig soldaat "Tinus" Willemse overleed aan een buikschot, die hij had opgelopen bij een beschieting nabij de pontonbrug bij Culemborg. Omtrent de plaats van overlijden zijn nog onduidelijkheden.
Zijn naam wordt vermeld op het oorlogsmonument in het Reinaldapark in Haarlem.
begr.. 15-5-1940 Culemborg ABP militair graf
herb. 6-6-1940 Haarlem Noorder BP algemeen graf
herb. 6-10-1976 Militair Ereveld Grebbeberg.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Achternaam: Zeeuw 
Tussenvoegsels: de 
Voornamen: Adriaan Pieter 
Voorletters: A.P. Rang: Dpl. sold.     
Mil. onderdeel Tr. Det. Staf III L.K.         
Geboorteplaats Terneuzen 
Geboortedatum 01-02-1911 
Overlijdensplaats Culemborg 
Overlijdensdatum 11-05-1940 
Begraafplaats: Nieuwe Zuiderbegraafplaats te Terneuzen 
Gemeente Terneuzen  
Provincie Zeeland 
Vak: F 
Rij: 12
Grafruimtenr. 412
Algemene gegevens en foto van het graf zijn afkomstig van www.ogs.nl

Adriaans ouders waren de uit Terneuzen afkomstige letterzetter Adriaan de Zeeuw (1877-1950) en Bastiana Cornelia van Wijck (1882-1963). Ze trouwden op 17 december 1908 in Terneuzen en kregen samen twee kinderen: Adriaan Pieter en Pieter Dirk (1918-1999).
Adriaan was in mei 1940 gelegerd in Culemborg. Zijn veldpostpeloton bestond uit 13 militairen.

Veldpost Culemborg, met 2e linksachter Piet Vermeeren.  Adriaan zit op de 2e rij.
In de memoires van  een collega van Adriaan, soldaat Vermeeren, over de mobilisatie en de daarop volgende oorlogsjaren,  komt de volgende passage voor over de toedracht van de dood van Adriaan:
"Op de morgen van de 10e mei toen het bericht van de invasie binnenkwam trok het 2e regiment Infanterie zich terug richting ’s Hertogenbosch. Te Culemborg werd geslapen tussen de postzakken in het gebouw van de katholieke werkliedenvereniging.("De Werkman" in de Zandstraat, red)
De volgende morgen 11 mei, werden we om 04.00 uur wreed gewekt toen we onder beschieting kwamen te liggen van de Duitsers. De moeder van Toontje (1 van mijn 13 kompanen, die in Culemborg woonde) had ontbijt klaar gemaakt. Adriaan de Zeeuw wou echter niet mee gaan eten. De beschietingen die morgen had hem verstijfd van angst. “Laat mij nou maar hier, wij komen toch niet meer thuis,” riep hij herhaaldelijk van angst. Uiteindelijk liep hij met mij vanuit het werkliedengebouw mee naar buiten waar de anderen al op ons stonden te wachten. Ik liep naast Adriaan toen plotseling een Stuka uit het niets aanviel en een salvo dum-dum kogels afvuurde. Adriaan werd letterlijk onthoofd!"
Adriaan de Zeeuw behoorde, samen met soldaat Piet Vermeeren uit Sevenum, tot een veldpost die oorspronkelijk was gevestigd in een weiland bij de boerderij van de latere minister van landbouw Gerrit Braks te Odiliapeel. Hiernaast nog een foto waar 12 van de 13 militairen op staan.  Vanuit Culemborg verliep de terugtocht van deze veldpost via Meerkerk en Weverwijk, alwaar zij op een hooizolder sliepen en in de morgen van de 15e mei krijgsgevangen werden gemaakt. Na hun gevangenname is Piet Vermeeren gevlucht. Via de veerpont van Tuil naar Zaltbommel, wist hij bij zijn inkwartieradres te komen in Den Bosch. Daar kon hij zijn burgerkloffie aantrekken en verder te voet naar Sevenum komen. De gehele groep werd door de Duitsers op 28 mei vrijgelaten en allen kwamen behouden thuis.
 
begr. 11-5-1940 Culemborg bij de brug militair graf
herb. 28-6-1940 Terneuzen Zuider BP algemeen graf
herb. 6-11-1963 Terneuzen Zuider BP.
Met dank aan Frans Vermeeren uit Sevenum en Adrie de Zeeuw 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Achternaam: Zon 
Tussenvoegsels: van 
Voornamen: Berend Jan
Voorletter: B.J.
Rang: Dpl. sergt    
Mil. onderdeel: 9 C Lu. Mitr.    
Geboorteplaats: Markelo
Geboortedatum: 03-04-1908
Overlijdensplaats: Culemborg
Overlijdensdatum: 11-05-1940
Begraafplaats: Oude Gem. Begraafplaats te Holten
Gemeente: Rijssen-Holten 
Provincie: Overijssel
Vak: XIX
Nummer: 21
 
   
Jan wordt ook genoemd op het oorlogsmonument op de Holterberg. 
Algemene gegevens en foto van het graf zijn afkomstig van www.ogs.nl 
De uit Holten afkomstige bakker Jan van Zon was de zoon van Gerrit Jan van Zon en Johanna Oosterkamp uit Markelo.
Jan was in 1935 getrouwd met Berendina Johanna Lonink en had op het moment van overlijden een 3-jarige zoon, Gerrit (*11-11-1936). 
Jan was een dienstplichtig sergeant-kok en gestationeerd nabij de pontonbrug in Culemborg.
Zijn kameraden in dienst waren Roel Zuidema en Vervoorn.
Op 11 mei 1940, rond 0.6.00 uur, vielen vele Duitse jachtvliegtuigen zijn batterij aan. Een bom ontplofte midden in zijn stelling, waardoor Jan als enige uit zijn groep werd gedood.
Hij werd voor de ter aardebestelling in Culemborg geïdentificeerd door een collega van hem. Zo is verwisseling met een eveneens op die dag omgekomen Duitser ternauwernood voorkomen.

Mobilisatie augustus 1939 in Voorschoten, Berend vierde van links op 2e rij.
 
Begraven 11-5-1940  te Culemborg op de Algemene Begraafplaats (militair graf)
herbegraven 18-7-1940 te Holten op de Oude Algemene Begraafplaats.


Bron foto's: Anton Vedders, www.stichtingheemkundemarkelo.nl en Gerrit van Zon 
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Onderstaande soldaat raakte een dag na zijn verjaardag op 13 mei 1940 ernstig gewond door een Duitse luchtaanval op de pontonbrug in Culemborg. Hij is diezelfde dag nog overgebracht naar het Julianaziekenhuis te Amsterdam en daar een dag later aan zijn verwondingen overleden. Net als de hierboven genoemde Albert Brugma Bronkhorst.

Achternaam: Asch
Tussenvoegsels: van
Voornamen: Pieter Hendrikus Gerardus
Voorletters: P.H.G.
Rang: Dpl. sold.    
Mil. onderdeel 117 Bt.Lu.A.    
Geboorteplaats: Utrecht
Geboortedatum: 12-05-1908
Overlijdensplaats: Amsterdam
Overlijdensdatum: 14-05-1940
Begraafplaats: Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen
Gemeente: Rhenen
Provincie Utrecht
Rij: 9
Nummer: 10

De ouders van Pieter waren de uit Utrecht afkomstige smid Pieter van Asch en Jacoba Margaretha van Gils. Zij trouwden in 1907 in Utrecht. Pieter was het oudste kind, vervolgens werden Hendrika Geertruida (1910-1911) en Jacob (1914-1988) geboren. 
Pieter trouwde op 2 februari 1938 in Doetinchem (zie foto) met Alberta Geertruida Berendina Peters en ze kregen samen op 12 april 1940 een dochter: Johanna Jacoba ("Annie").
 Hoek Leeuwenstraat 6 (links) en Neushoornstraat 14 te Eindhoven (foto: Google streetview)
 
Hij woonde vanaf 1936 in Geldrop aan de Leeuwenstraat 6 in de wijk Tivoli, nu behoort deze wijk tot de gemeente Eindhoven. Deze straat ligt in een wijk, die rond 1930  werd gebouwd voor werknemers van Philips. Bij dit bedrijf was hij instrumentmaker op de afd. E.T.F.. Hij wordt nog genoemd in het 33e jaarverslag van dit bedrijf als medewerker. 
(bron: In en om de Philipsfabrieken 06/1940, pag.03)
Pieter heeft
zijn dochtertje maar één keer kunnen zien, toen hij stiekem met een smoes zijn onderdeel in Culemborg had verlaten en per trein naar Geldrop toog.  Hij stond bij iedereen bekend als makkelijk in de omgang.
Pieter was dienstplichtig soldaat en gestationeerd bij de luchtartillerie. Toen de batterij op 12 mei 1940 nabij de spoorbrug in Culemborg bij inval duisternis gereed stond voor de stellingwisseling naar Linschoten, werd zij gebombardeerd. Hierbij is Pieter zwaar gewond geraakt door scherven en overleed hij aan zijn verwondingen in het Julianaziekenhuis te Amsterdam.
Zijn vrouw Alberta hertrouwde in 1946 in Bergh met Willem Erdhuizen en kreeg daar twee kinderen bij. Ze overleed in 1994 tijdens een vakantie in het Duitse Neuwied.
                                                                 
begr. 21-5-1940 Amsterdam Nieuwe Ooster BP vak 81 graf 23-4
herb. 29-6-1940 Doetinchem ABP algemeen graf
herb. 29-6-1973 Militair Ereveld Grebbeberg.
Met dank aan H. Groenman voor informatie over bovenstaande militairen.
 
Zoeken op deze website
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu